Interjú Serényi Zsolttal, a BPBarBQ egyik megalkotójával

Serényi Zsolt, akit ma már sokan csak a tetovált séfként ismernek, egyik pillanatról a másikra találta ki hogy szakács szeretne lenni.

Nem volt olyan jó tanuló, hogy a vendéglátóipari főiskolára felvegyék, így azt meg sem próbálta, viszont egy csapattársa példáját követve a szakács iskola felé vette az irányt. Ennek több előnye is volt, az egyik, hogy csak két napot kellett bejárni, a másik pedig, hogy a nappali tagozatos tanulók halasztást kaptak a katonaságban.  Így szerzett két év alatt szakács képesítést. Rögtön iskola után kapott is munkát, mindenes lett egy jóbarátjának a kis éttermében. Vezette az üzletet, főzött, mosogatott, majd ezután is folyamatosan izgalmas és érdekes helyeken dolgozott.

Hagyta, hogy sodorja az élet oda, ahova szeretné.

Zsolt nagyon régóta szeretett volna saját vendéglátó egységet alapítani. Éveken keresztül keresett üzlethelyiséget és amikor a BPBarBQ helyét megtalálta, úgy döntött, hogy ebbe bele kell vágni. Annak a híve volt, hogy nem a koncepciót kell kitalálni először, hanem a helyszínt, majd ehhez kell igazítani minden mást. Street Food büfét szerettek volna csinálni, mert ez egy pörgős bulizós környék. Arra számítottak, hogy az ide betévedő vendégek elvitelre fogják kérni a szendvicseket, ám az emberek 99 százaléka leül és ott fogyasztja el a finom falatokat. Az ételeik működtek volna barbecue nélkül is, de lehetőség volt kiépíteni egy kemencét, így vált ez a védjegyükké. A kínálat nagyjából állandó, egy-két aktuális ajánlattal. A koktélválasztékért a partnere Roland a felelős. Igyekeznek ezeket az italokat két dologhoz igazítani, a vendégek igényeihez és a barbecue ízvilágához. Található az itallapon például kovászosuborkás és céklás koktél is.


Zsolt védjegyévé a tetoválások váltak, bár elég későn kezdte el, 38 éves korában csináltatta az elsőt. A Tetováló művész, aki a legtöbbet varrta rá, a felesége lett közben, így az időpont miatt sosem kell aggódnia. Vannak a gasztronómiával kapcsolatos tetoválásai is, a karján például egy szakács koponya kapott helyet. A bal karját kimondottan ennek a témának szentelte, található rajta szalonna, polip, szőlő, homár, dinnye, kukorica, barack, édeskömény és még sorolhatnánk. Mellkasán egy szakácsos aranyköpés  van, mely úgy néz ki, mintha egy zsarolólevél lenne újságból kivágott betűkkel. Lábán a marhahús szerepel részekre bontva, erre ő csak azt szokta mondani: az amerikai marhalábszár van a lábszárán. Természetesen a BPBarBQ felirat sem hiányozhat róla, ennek a nyakán jutott hely. Mivel majdnem mindegyik tetoválása színes, szerettem volna tudni, miért ez a stílus tetszik neki. Azt válaszolta, hogy régebben mindig nézte a rocksztárokat a tévében és rajtuk olyan menő volt a színes tetoválás, hogy eldöntötte neki is ilyen lesz. A kedvenc ételéről is kérdeztem, bár ez nem volt egyszerű, mert állítása szerint ő minden ételt szeret.

Jöhet a halászlé, a lecsó, húsok bármilyen mennyiségben, sőt a frissen facsart narancslé is.

A BPBarBQ valahol a Fine Dining és a McDonald’s között van félúton. A két legjellegzetesebb ételük a Pulled Pork és a Reuben szendvics, utóbbi mellett az étlapon ott virít, hogy ‘Customers favorite’, azaz a vendégek kedvence. Nem csoda, hiszen van benne füstölt marhaszegy, savanyú káposzta és hasonló finomságok. Otthon is szokott főzni, leginkább olyan dolgokkal kísérletezik ilyenkor, amelyekkel nem merne kiállni a nagyközönség elé. Alapvetően egyszerű dolgokat szeret készíteni, de azokat tökéletesen. Erre jó példa a pizza, hiszen kevés alapanyag van benne, de ahhoz hogy tökéletes legyen sokat kell gyakorolni.


A tetovált séf egyszerű fekete kötényt választott, mert a munkája során nagyon fog koszolódni, és egyébként is fekete és sötétkék színű ruhákat szokott hordani. A lényeg az volt, hogy a kötény strapabíró és jól mosható legyen, Zsolt ugyanis akkor veszi fel ezt a munkaruhát, ha fenyegeti valami, ami ráömölhet vagy amitől bekoszolódhat. A funkcionalitása ebben az esetben sokkal fontosabb, mint a kinézete. Valami kis extrát azért mégiscsak belecsempésztünk. Két zsebbel lett gazdagabb a kötény a két oldalán, melyek csipesztartóként szolgálnak majd. Így esett hát, hogy az egyszerű fekete kötény szuper munkaruhává vált.