Interjú Morafcsik Péterrel, a Koktélbolt büszke tulajdonosával

Aki járt már a Koktélboltban megtapasztalhatta az Alice csodaországban érzést. Mindenfelé kisebb és nagyobb méretű színes üvegcsék, báreszközök, szirupok, kötények és csokornyakkendők találhatók.

Itt mesélt nekünk a hely tulajdonosa Morafcsik Péter arról, hogyan is jött létre mindez és mi kellett hozzá, hogy idáig eljusson. Pincérként kezdte pályafutását, később iskolabüfét üzemeltetett, majd mixernek állt. Az első nagy felkérése az akkor nyitó kultikus Bedrock disco koktélbárjának megalkotása volt. Rámutattak egy üres sarokra, mondván ebből kéne kihozni valamit. Ekkor nézte meg Tom Cruise Koktél című filmjét, ebből merítette az ihletet, és valósította meg az ott látható tengerparti bárt.

Nem volt tapasztalata a koktélok készítésében, olyannyira, hogy még a Mojito készítésére is a vendégek tanították meg. Sajnálatos módon ez a disco leégett, így egy hirtelen ötlettől vezérelve elment az E-klubba, ahol megkérdezte nincs-e szükségük mixerre. Az E-klubban töltött évek alatt rengeteget fejlődött, elvégzett egy mixer tanfolyamot, versenyeket nyert. Munkája során számára a legfontosabb a vendégek szórakoztatása volt:

“Nem dolgozni megyek, hanem fellépni.”

Ennek jegyében különböző kiegészítőket vett, például egy nagy Zippo öngyújtót, ezzel gyújtotta meg a vendégek cigarettáját. Eleinte nem fogyott sok koktél, ezért azt a feladatot adták neki, hogy készítsen valami nagyon csúnyát vagy valami nagyon különlegeset. Az eredmény a Tricolor koktél lett, ugyanis ebben az időben a sokszínű, rétegezett italok voltak divatban. Alul piros, középen sárga, felül pedig kék volt, amely beindította a koktélpultot. Peti még egy extrát is hozzáadott, világító kapásjelzőket szerzett be, melyek megvilágították a pohár tetején a kék színt, azt messziről is láthatóvá téve. A vendégek imádták, a szomszéd termekben a koktélokból megkaparintott világító rudakkal táncoltak. 2004-ben megnyert egy országos bajnokságot, amire rengeteget készült, a saját pénzén keverte az italokat, melyeket a vendégekkel teszteltetett. Ez a verseny hozta meg számára az ismertséget.

Az elvégzett mixer tanfolyam után felmerült benne az ötlet, hogy mi lenne, ha indítana egy saját kurzust. Másnap a koktélpultba kiragasztott egy hirdetést és várta a jelentkezőket. Nem csak az első, de a második esemény is teltházas volt, ekkor figyelt fel rá a Bols. A mai napig nagyon büszke az általa megálmodott Summer Fresh nevű italra, ami széles körben elterjedt, mind a vendégek mind a szakmabeliek között. A Bols felkérésére állította össze ezt a koktélt, hogy kitörjenek a Mojito uralta világ fogságából.

A következő állomás az életében Siófok és a Palm Beach. Mindössze két órája volt eldönteni, hogy szeretne-e belevágni ennek a szórakozóhelynek a megépítésébe. Mára már kiderült, hogy helyesen döntöttek feleségével, mikor igent mondtak Csabának – akit Peti a mai napig a mentorának tart – ugyanis a Balaton egyik legmeghatározóbb szórakozóhelye lett.

Na de hogyan is lett a Koktélbolt?

A mixerakadémián a tanítványok kérdezgették tőle, hogy honnan lehet beszerezni a különböző eszközöket, amikre szükségük van. Eleinte ő rendelt az internetről és egy IKEA-s vitrinbe tette őket a tanfolyam helyszínén. Ezek másnapra el is fogytak, majd mikor már a harmadik és negyedik szekrény sem volt elég, felmerült a bolt ötlete. 2005-ben csinált egy webshopot, mely akkoriban egyedülálló volt, aztán megszületett a Koktélbolt. A legjobb ebben a boltban talán az, hogy mindent egy helyen lehet beszerezni. Akár bartender vagy, akár pincér, vagy csak egy otthoni koktélpartit szeretnél rendezni, itt megtalálod, amit keresel. Peti folyton kutatja az újdonságokat, azokat melyekkel irányt lehet mutatni. Napjainkban ezek a műanyagmentesítés miatt a lebomló és újrahasznosított anyagok, mint a PLA szívószál.

Rendkívül hálás azért, hogy mindehhez megtalálta a társát (természetesen a feleségén kívül) Dedit, akivel lassan 15 éve dolgozik együtt.

“Minden egyes eltöltött nap egy élmény vele.”

– fejezi be a mondatot Peti. Nagyon sok rendezvényre jár, sokat tanul a fiatal bartenderektől, akik szerinte igazán elhivatottak. Nagy öröm számára, hogy a gyermekei is nyomdokaiba léptek, mára már önállóan járnak rendezvényekre, ahol kiválóan megállják a helyüket. Reméli, hogy egyszer majd átadhatja nekik ezt a vállalkozást, hiszen, mint mondta: “Egy cégvezető nem is kívánhat többet.”

Mikor a legizgalmasabb alapanyagról kérdeztem, a Blue Curacao-t nevezte meg. Egyrészt, mert szereti a kék színt, másrészt pedig a Jar Jar koktél miatt. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi is teszi különlegessé. Előre figyelmeztetlek benneteket, ha meghalljátok biztosan azonnal meg szeretnétek majd kóstolni. Szóval a Star Wars filmek sikeressége miatt 2003-ban Peti megkreálta a Jar Jar-t. Ehhez a karikákra vágott banánt nyársra szúrta, meglocsolta rummal és megszórta barnacukorral, majd a pohár tetején flambírozta a vendégek szeme láttára. Biztosan eszméletlen jól nézett ki!

A kötény összeállításánál Peti igazán kreatív volt, a mi legnagyobb örömünkre. Csodák csodájára kék színű anyagot választott, akárcsak a Melon Blue koktél, mellyel versenyt is nyert. Kérte, hogy hímezzük bele a Summer Fresh-t kézírással, valamint dobjuk fel egy kis bőrrel a zsebeket. Mivel nem a munkája során fogja használni a kötényt, hanem inkább otthoni grillezéshez, nem a funkcionalitásra figyelt. Számára az volt a legfontosabb, hogy az egyéniségéhez passzoljon. Elmondása szerint a hétköznapokban színesen és kirívóan öltözködik, ezt pedig tökéletesen tükrözi az általa megálmodott kötény.

A személyre szabott szakértelem.

Social Media

Copyright Barside 2021
All rights reserved

Kapcsolat

Barside Kft.
1089 Budapest
Orczy út 4.
+36 30 987 0320
info@barsidebp.com

 
Jogi dokumentumok

Garancia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.