Interjú Garamvölgyi Krisztiánnal, az italparfümök megálmodójával

Folyamatosan rohanó világunkban napról napra, sőt lassan óráról órára születik olyan találmány, amelyre előtte talán soha nem is gondoltunk volna.

Mi magyarok imádjuk a zsíros és karakteres ételeket, nem mondunk ellent egy finom lecsónak vagy egy jó kis szalonnának. Igen ám, de mit szólnátok, ha azt mondanánk, hogy nem kerül elétek a tányérra a nagy adag paradicsom és paprika kolbásszal csupán egy kicsi üvegcse, amely tartalmazza az étel isteni ízét? Bizony, ez a színtiszta igazság, ugyanis Garamvölgyi Krisztián megálmodta, majd hosszú kísérletezések után elő is állította az ételparfüm névre hallgató különlegességeket. Léteznek gyümölcsös változatok, mint a narancs, de találkozhatunk fahéjjal, Mozart csokoládéval, rozmaringgal, bazsalikommal, kolbásszal, baconnel, sőt Portó és Sherry hordóval is. Izgalmasan hangzik, igaz? Nézzük meg hogyan is jutott idáig és milyen kötényt állít össze magának a parfümök feltalálója.

Krisztián dolgozott egy likőrcégnél termékfejlesztőként is, ahol egy idő után szerepet kapott a termékek kitalálásában majd kifejlesztésében. Itt sikerült elsajátítania a tradicionális és modern technológiákat egyaránt. Sokszor fordult meg külföldön, főleg Franciaországban, ahová gyakran kivitte magával az elkészített mintatermékeket. Manufaktúrája Zalaegerszegen kapott helyet, melynek laborjában azóta is dolgozik a különlegesebbnél különlegesebb újítások megvalósításán. Elmondása szerint

korábban az illaton volt a hangsúly, mára azonban az ízesítés is igazán fontossá vált.

Termékeit elsősorban a gasztronómia alkalmazza, de használják testépítők, bárosok, italcégek, sőt még fogyókúrázóknak és szigorúan diétázóknak is jó szolgálatot tehetnek, hiszen a parfümök segítségével kalóriabevitel nélkül élvezhetjük kedvenc ételeink vagy éppen a csokoládé ízét a szánkban. A vendéglátásban dolgozókat rengeteg impulzus éri, akár a kollégák, az oktatók vagy épp a vendégek részéről. Krisztián szerint egy pillanat, egy szituáció vagy akár egy hangulat is inspiráló lehet. Véleménye szerint minden alapanyag különleges, csupán meg kell találni a lelküket, az igazi siker pedig az, amikor ezt közvetíteni is tudja.  Vannak adott korszakok mikor egy-egy irányzat uralkodó, ilyenek voltak például a 2000-es években a tejszínes italok, majd a gyümölcsösek, pár évvel később pedig ezt háttérbe szorítva törtek előre a fűszeres változatok. A parfümök felhasználásánál a párosításoknak csak a fantázia szab határt. Természetesen mindegyiknél adott, hogy mivel passzol leginkább: a kolbász, a szalonna és bacon például a sötét alkoholoknak áll jól, így ezekhez egy fűszeres rum vagy egy whiskey javasolt. Érdekes fordulat, hogy régebben Krisztián azt gondolta a húsok azok, amelyekkel biztosan nem fog foglalkozni, mert nem tudta elképzelni, hogy az az íz, amit az étkezésnél megszoktunk, hogyan működhet egy italban. Pár év elteltével mégis hozzányúlt és lássatok csodát megszülettek ezek a meghökkentő, ám mégis fantasztikus kreációk.

Arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb, mosolyogva azt válaszolta:

a mindennapokra, hiszen ezek is elég nagy feladatot adnak.

Ahhoz, hogy idáig eljusson rengeteget kellett tenni. Dolgozott napi 18-20 órákat, és szerencsére a sok munka meghozta a gyümölcsét. Pályája során dolgozott együtt kaszkadőrökkel és Michelin-csillagos séfekkel, melyek mind felejthetetlen élményt adtak számára, azonban szerinte egy hétköznapi este is okozhat emlékezetes pillanatokat. Példaképként tekint édesanyjára és párjára, akik különösképpen motiváltá teszik a munkájában. A parfümöket saját gyermekeinek tekinti, így kedvencet sem tudott közülük választani, annyit mondott csupán, hogy a maga módján mindegyik kedves neki. Folyamatosan kutatja az újdonságokat, ma már nem a múltba nyúl vissza ötletekért, hanem próbál előre gondolkodni, hogy mi lehet az, amit a bárszakma és a kollégák szívesen használnának. A Barsideban mi is az ő termékeivel dolgozunk, sőt a parfümöket webshopunkban akár meg is vásárolhatjátok.

Bónuszként még kedvenc ételéről kérdeztük. Nagyon kevés ember tud erre egyetlen ételnévvel válaszolni, nem volt ezzel másként Krisztián sem. Felmerült itt a dödölle és a prósza, mint tradicionális Zala megyei ételek, de azt mondta egy jó steaknek sem tud ellenállni. Zárásként a magyaros ételeket is hozzácsapta a listához. “Jöhetnek bármilyen mennyiségben!” – mondta, majd viccesen hozzátette, ez nem nagyon látszik rajta. 😀

Itt érkezünk el az egyik legizgalmasabb ponthoz a kötény összeállításához. Krisztián fekete pólóban és farmerben érkezett, azonban elmondta, a hétköznapokban nem ez jellemző rá, színesebben szokott öltözni. Választása egy fekete kötényre esett konyakszínű bőrzsebekkel. Elmondása szerint nem volt egyszerű a választás, mert túl sok volt a lehetőség. Hogy mi alapján döntött? A funkcionalitás volt a fő szempont, ugyanis ebben fog dolgozni, ezért nagyon fontos, hogy kényelmes és praktikus legyen. Figyelt az anyagminőségre és a strapabíróságra is, de legnagyobb örömünkre azt mondta, ez mindegyik kötény esetében szuper volt, így ez alapján nem tudott különbséget tenni. Három kötényt próbált fel, a végén egy sima fekete és egy bőrrel díszített között vacillált. Ahogyan azt már említettük a bőrzsebes lett a befutó, ugyanis ez első ránézésre szerelem volt. Szerinte ez a kötény megállja a helyét a mindennapokban, de a megfelelő aláöltözettel egy elegáns alkalomhoz is illik. Most pedig nézzük meg a végeredményt!

Íme, Krisztián az új kötényében, melyről azt mondta akár az utcára is felvenné. 😉